Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

Dutch Oven

Dutch Oven
A szabadtéri konyha nem csupán a direkt vagy indirekt grillezésre alkalmas készülékekből áll, hozzá tartoznak a lábasok és serpenyők is. Évszázados hagyománya van az úgynevezett dutch ovennek, amely egy háromlábú öntöttvaslábas, amelyet egyszerűen a tűz fölé kell állítani. Európában valaha nagyon elterjedt volt, manapság Amerikában kedvelik. Változatai a magyar gulyás-bogrács és a dél-afrikai potije.

Korai európai történelem

A XVII. század végén az öntöttvas főzőedények gyártásában a holland eljárás fejlettebb volt, mint az angol. A hollandok száraz homokot használtak az öntőformáikhoz, így lettek az edényeik simább felületűek, ezért a holland gyártmányú fém főzőedényeket importálták Angliába. 1704-ben egy Abraham Darby nevű angol úgy döntött, Hollandiában tanulmányozza az edények készítésének eljárását. Négy évvel később visszatért Angliába, és szabadalmaztatta a hollandhoz hasonlító öntési eljárást, és elkezdte gyártani a britek és az új amerikai kolóniák számára. Így maradt meg a Dutch Oven, több mint háromszáz év óta.

Amerikai történelem

Az amerikai Dutch ovenek a koloniális időkben megváltoztak. Sekélyebb lett a forma, lábakat kapott, hogy tartsa az edényt a parázs tetején, ezen kívül peremes fedője volt, hogy ne engedje bele a parazsat az ételbe. Paul Revere lapos fedelet alakított ki, amelyen egy gerinc volt, hogy megfogja a parazsat, ezen kívül lábakat is tett az edényre.

A gyarmatosítók és telepesek nagyra értékelték az öntöttvas konyhai felszereléseket tartósságuk és sokoldalúságuk miatt. A szakácsok használták főzéshez, sütéshez és pörköléshez is. Az Dutch ovenek olyan értéket képviseltek a XVIII-XIX. században, hogy a végrendeletekben külön kitértek rájuk. Például Mary Ball Washington - George Washington elnök anyja - az 1788 május 20-án kelt végrendeletében meghagyta, hogy az ő „vas konyhabútorának” az egyik fele az egyik unokájáé, Fielding Lewisé legyen, a másik felé pedig Betty Carter, a másik unokája kapja. Ez az örökség több Dutch ovent is tartalmazott.


 
Dutch oven, vagy braadpan, ahogyan manapság
Hollandiában használják.

A nyugatra tartó telepesek szintén magukkal vitték Dutch ovenjeiket. A Dutch oven ott volt a felszerelések között akkor is, amikor Lewis és Clark felfedezte a nagy amerikai észak-nyugatot 1804 és 1806 között. Mormon pionírok, akik betelepítették az amerikai nyugatot, szintén magukkal vitték az edényeiket. Tény, hogy szobrot emeltek egy mormon kézikocsis tiszteletére, aki az 1850-es években a Utah állambeli Salt Lake Valleybe érkezett, büszkén mutatva a kocsija elején lógó Dutch ovent. A Dutch oven egyaránt Texas, Utah és Arkansas hivatalos állami főző edénye.

A hegyi emberek a XIX. század végén a nagy amerikai határvidék felfedezésekor Dutch oveneket használtak. A főző kocsik, amelyek Dutch ovenekkel voltak felszerelve, kísérői voltak a nyugati marha hajcsároknak a XIX. század közepétől a XX. század elejéig.

Holland történelem

Hollandiában a Dutch oveneket „braadpannak” hívják, ami szó szerinti fordításban „sütőlábast” jelent. Manapság a legtöbbször fekete (kék belsővel) zománcozott acél edény, ami megfelelő a gázhoz, és az indukciós tűzhelyhez is. A modell 1891-ben jelent meg a BK gyártásában, ami egy jól ismert holland konyhafelszerelés gyártó vállalat. Olcsóbb és könnyebb, mint az öntöttvas változat, a konyhai forradalom bizonyítékaként. A braadpant főleg hús sütéséhez használják, de alkalmas olyan hagyományos pörköltek elkészítéséhez is, mint a hachee. Öntöttvas modellek is léteznek, de manapság ritkábban használatosak.

Potjie

Dél-Afrikában a potjie, szó szerinti fordításban búr nyelven „kis gyümölcsös kosár vagy fazék” nem olyan, mint a legtöbb Dutch oven, ennek

Öntött vas potjie a tűzön

kerek alja van. Ez egy hagyományosan egybe öntött vas edény, erősített dupla vagy tripla körkörös bordákkal, egy akasztózsinórral és három rövid lábbal, hasonlít egy bográcshoz. Öntöttvasból készült homorú, peremmel ellátott fedele van, amely lehetővé teszi, hogy felülről is melegíthető legyen. Ha az edényt hosszú ideig tároljuk, könnyen berozsdásodhat, ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy lekenjük olyan nem mérgező olajjal, mint például az étolaj. Ez az eljárás biztosítja, hogy az edény a megfelelő állapotban maradjon.

A dél-afrikai őslakosok (különösen a zuluk) körében ezek az edények „phutu pots” néven ismertek, és nagyobb összejövetelekkor, például temetéseken, esküvőkön használják nagyobb mennyiségű étel elkészítéséhez.

Chugun

Chugun hosszú nyéllel és emelő hengerrel

Kelet-Európában és Közép-Ázsiában a chugun egy öntöttvas edény, amit modern sütőben, vagy hagyományos orosz sütőben, tűzhelyen, vagy tábortűzön használnak. Nagyon változatosan lehet benne sütni, főzni, akár magas vagy alacsony hőmérsékleten, esetleg megpárolni az ételt. A chugun formája hasonlít egy hagyományos keskeny aljú és tetejű, középen szélesebb agyagedényhez. A használatakor hosszú tartó rudakat alkalmaznak, illetve hengereket a tűzről való leemeléséhez. Mivel nincsenek fogantyúi, tűzhelyen történő használatra nem kényelmes.

 

Gyakran több különböző méretű chugunt használnak a sütőben, egy időben, így több fogás is elkészíthető egyszerre. Tipikus chugunban készült ételek a sült hús zöldségekkel, amit „zharkoye” néven emlegetnek, ezen kívül a holubtsi (töltött káposzta), a potato babka (lengyel krumpli puding), a töltött paprika, és a sült tej.

Tartalomhoz tartozó címkék: Dutch Oven
Az oldal tetejére