Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani felhasználóinknak. További információk

Kinek előnyösebb a gázgrill, mint a faszenes grill?

Kinek előnyösebb a gázgrill, mint a faszenes grill?
Végre érezni a nap egyre növekvő erejét. Gondolatban újra éljük az elmúlt nyarak legjobb napjait. Visszajönnek a baráti összejövetelek emlékei, a hangulat, az illatok, az ízek. Szeretnénk ugyanezt átélni idén nyáron is. Vajon mi kell hozzá? A társaság adott, a helyszín is. Csak egy jó grill kellene még. De milyen grill való nekem? Cikkünkben a gázgrillt hasonlítjuk össze a faszenes grillsütővel.

Attól függ, ki fogja használni, mi az elsődleges, a kényelem vagy a hagyomány. Ez alapján választhatunk faszénnel vagy gázzal fűthető grillt.

Mikor ajánljuk a gázgrillt?

 • Ha el akarjuk kerülni a faszén használatával járó füstöt

 • Gyors grillezőknek, akik nem szeretnek bajlódni a begyújtással.

 • Amikor kevésbé kedvelik a füstös ízt.

 • Amikor nincs hely tárolni a faszenet.

 • Ha az egyszerű használhatóság és kényelem fontosabb a hagyományoknál.

 

A gázgrilleknek több előnye is van.

 • Könnyebb szabályozni a hőfokot.

 • Egész évben kényelmesen használható.

 • Egyszerűbb a tisztítása

 • barbecue sütésnél egyenletes hőt ad sokáig

 

A végeredmény szempontjából az egyetlen különbség, hogy a faszenes grillen készült ételnek füstösebb az íze, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gázon készült ételnek nincs „grill” íze. A grillezett ételek karakteres aromáját nem kizárólag a parázsló faszén füstje, hanem a hús és a zöldségek lecsöpögő levének füstté válása is.

A gázgrillel könnyedén tud kialakítani több hőmérsékleti zónát a különböző ételek egyidejű sütéséhez. Egyes gázgrill modelleken van direkt égőfej is, így egy komplett konyhát tud üzemeltetni a teraszon, amiben fazékban főzni és mellette sütni, barbecue-t készíteni is tud.

A Weber azonban nem engedi, hogy bárkinek hiányérzete maradjon. Gázgrillen is használható kiegészítő elem, füstölődoboz használatával füstölőchips, vagy fa. A  füstölőanyagot vízbe áztatás után kell a gázgrill füstölőegységébe tenni és nincs más tennivaló, mint élvezni az egyedülálló, enyhén füstös grill aromát.

Néhány tipp, hogy ne csalódássá, hanem szenvedéllyé váljon a gázgrill:

 1. A gázgrillt mindig nyitott tetővel gyújtsuk be. Csak ha rendesen begyulladt, akkor lehet lefedni.

 2. Ne nyitogassuk folyton a grill tetejét. Elég, ha a grillezés ideje alatt néhányszor rápillantunk az ételre, különben a sok nyitogatás miatt később fog elkészülni a vacsoránk.

 3. Mindig tartsunk otthon legalább egy tele tartalék gázpalackot. A faszénnel ellentétben, ránézésre nem lehet megállapítani pontosan mennyi fűtőanyagunk maradt. Az egész nyári grill szezonra kedvünket szegheti, ha szombat késő délután közölni kell a finom grill illattól farkaséhessé vált vendégekkel, hogy sajnos nem lesz vacsora, kifogyott a gáz.

 4. Bár gyorsabban lehet a gázgrillt felfűteni, mint a faszeneset, neki is kell időt hagyni, még eléri a kellő hőmérsékletet. Hagyjuk melegedni legalább 15 percet. Csak a jól beállított hőmérséklettel érhetjük el, hogy belül szaftos maradjon a grillhús.

Ha az egyszerűbb utat keresi, ha csak a sülő ételre akar figyelni, a tűzre nem, inkább a gázgrillt ajánljuk. Ha többet süt folyamatosan, akkor is jó választás. Könnyebben begyújtható és a füstölőchips tartó tálca használatával cserébe a kényelemért még a faszénnek köszönhető „füstös” ízről se kell lemondania.

Tekintse meg gázgrill ajánlatunkat!

Az oldal tetejére