Attól függ, ki fogja használni, mi az elsődleges, a kényelem vagy a hagyomány. Ez alapján választhatunk faszénnel vagy gázzal fűthető grillt.
Mikor ajánljuk a gázgrillt?
-
Ha el akarjuk kerülni a faszén használatával járó füstöt
-
Gyors grillezőknek, akik nem szeretnek bajlódni a begyújtással.
-
Amikor kevésbé kedvelik a füstös ízt.
-
Amikor nincs hely tárolni a faszenet.
-
Ha az egyszerű használhatóság és kényelem fontosabb a hagyományoknál.
A gázgrilleknek több előnye is van.
-
Könnyebb szabályozni a hőfokot.
-
Egész évben kényelmesen használható.
-
Egyszerűbb a tisztítása
-
barbecue sütésnél egyenletes hőt ad sokáig
A végeredmény szempontjából az egyetlen különbség, hogy a faszenes grillen készült ételnek füstösebb az íze, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gázon készült ételnek nincs „grill” íze. A grillezett ételek karakteres aromáját nem kizárólag a parázsló faszén füstje, hanem a hús és a zöldségek lecsöpögő levének füstté válása is.
A gázgrillel könnyedén tud kialakítani több hőmérsékleti zónát a különböző ételek egyidejű sütéséhez. Egyes gázgrill modelleken van direkt égőfej is, így egy komplett konyhát tud üzemeltetni a teraszon, amiben fazékban főzni és mellette sütni, barbecue-t készíteni is tud.
A Weber azonban nem engedi, hogy bárkinek hiányérzete maradjon. Gázgrillen is használható kiegészítő elem, füstölődoboz használatával füstölőchips, vagy fa. A füstölőanyagot vízbe áztatás után kell a gázgrill füstölőegységébe tenni és nincs más tennivaló, mint élvezni az egyedülálló, enyhén füstös grill aromát.
Néhány tipp, hogy ne csalódássá, hanem szenvedéllyé váljon a gázgrill:
-
A gázgrillt mindig nyitott tetővel gyújtsuk be. Csak ha rendesen begyulladt, akkor lehet lefedni.
-
Ne nyitogassuk folyton a grill tetejét. Elég, ha a grillezés ideje alatt néhányszor rápillantunk az ételre, különben a sok nyitogatás miatt később fog elkészülni a vacsoránk.
-
Mindig tartsunk otthon legalább egy tele tartalék gázpalackot. A faszénnel ellentétben, ránézésre nem lehet megállapítani pontosan mennyi fűtőanyagunk maradt. Az egész nyári grill szezonra kedvünket szegheti, ha szombat késő délután közölni kell a finom grill illattól farkaséhessé vált vendégekkel, hogy sajnos nem lesz vacsora, kifogyott a gáz.
-
Bár gyorsabban lehet a gázgrillt felfűteni, mint a faszeneset, neki is kell időt hagyni, még eléri a kellő hőmérsékletet. Hagyjuk melegedni legalább 15 percet. Csak a jól beállított hőmérséklettel érhetjük el, hogy belül szaftos maradjon a grillhús.
Ha az egyszerűbb utat keresi, ha csak a sülő ételre akar figyelni, a tűzre nem, inkább a gázgrillt ajánljuk. Ha többet süt folyamatosan, akkor is jó választás. Könnyebben begyújtható és a füstölőchips tartó tálca használatával cserébe a kényelemért még a faszénnek köszönhető „füstös” ízről se kell lemondania.
Tekintse meg gázgrill ajánlatunkat!